Brief van een pasgeboren baby

De kraamafdeling van een Schots ziekenhuis heeft en bijzonder ontroerende brief gedeeld. De boodschap bevat de woorden van een pasgeboren kindje, geschreven door een onbekende auteur. “Liefste mama en papa, bewaar deze brief op een veilige plaats”, zo begint de tekst. Naar verluidt circuleert de brief al jaren op sociale media. Toch blijven de likes binnenstromen, voornamelijk van ouders die zich herkennen in de ontroerende woorden. Tot op heden weet niemand wie de tekst geschreven heeft.

Liefste mama en papa,

Bewaar deze brief alsjeblief op een veilige plaats zodat je hem opnieuw kan lezen wanneer je verdrietig bent of door een moeilijke periode gaat.

** Verwacht niet te veel van mij als pasgeboren baby en verwacht niet te veel van jullie zelf als ouders. Geef ons allebei zes weken als een verjaardagscadeau. Zes weken voor mij om te groeien, te ontwikkelen, groter te worden, stabieler en meer voorspelbaar te worden. Zes weken voor jullie om te rusten en je lichaam de kans te geven om te herstellen.

** Geef me alsjeblief te eten wanneer ik honger heb. In de baarmoeder heb ik nooit honger gekend. Klokken en tijd betekenen nog niks voor mij.

** Houd me alsjeblief vast. Knuffel me, kus me en raak me aan. Ik heb het altijd zo gezellig gehad in de baarmoeder en ik ben nog nooit alleen geweest.

** Vergeef me alsjeblief als ik veel huil. Ik ben niet gestuurd om je leven miserabel te maken. De enige manier waarop ik kan uitdrukken dat ik niet blij ben, is door te huilen. Blijf bij me en naarmate ik ouder word, zal ik steeds minder huilen.

** Neem alsjeblief de tijd om te ontdekken wie ik ben. Hoe hard ik verschil van jullie en hoeveel ik jullie te bieden heb. Hou me goed in de gaten en ik zal je tonen welke dingen me kalmeren, troosten en blij maken.

** Onthoud alsjeblief dat ik wel tegen een stootje kan. Ik kan er wel tegen als je natuurlijke foutjes maakt met mij. Als je ze met liefde maakt, kan er mij niks ergs overkomen.

** Wees alsjeblief niet teleurgesteld als ik niet de perfecte baby ben. Wees ook niet teleurgesteld in jezelf als jullie niet de perfecte ouders zijn.

** Zorg alsjeblief goed voor jezelf. Eet gezond, rust veel en beweeg genoeg zodat je genoeg geduld en energie hebt om voor mij te zorgen.

** Draag alsjeblief zorg voor jullie relatie met elkaar. Want wat als er geen familie meer over is voor mij…

** Houd ook het grote plaatje in gedachten. Ik ga slechts een korte tijd zo klein zijn, ook al lijkt het voor jullie nu een eeuwigheid. Ik mag je leven misschien overhoop gegooid hebben, maar onthoud dat alles weldra weer normaal zal aanvoelen.

Geniet van mij! Ik zal nooit meer zo klein zijn!